11.03.2015 10:43 Leeftijd: 6 yrs

Wat is een koopovereenkomst?

De koopovereenkomst, ook wel ouderwets gezegd: de overeenkomst van koop en verkoop. de verkoper zich verbindt een zaak te geven en koper zich verbindt daarvoor een koopprijs te betalen.


Het is sinds 2003 namelijk verplicht om bij de koop van een woning een koopovereenkomst op te stellen. De koopovereenkomst is een overeenkomst waarin alle afspraken inzake de koop worden vastgelegd. In de koopovereenkomst staat de prijs en de leveringsdatum van de woning. 

Soms noemt men de koopovereenkomst ook de voorlopige koopovereenkomst. Het woord voorlopig doet misschien vermoeden dat deze overeenkomst misschien niet bindend is, maar dit is echter niet het geval. Ook de voorlopige koopovereenkomst is gewoon bindend. Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft u drie dagen bedenktijd. In deze drie dagen bedenktijd kunt u zonder opgaaf van reden de koopovereenkomst schriftelijk opzeggen. De bedenktijd gaat in op het moment dat u de door beide partijen getekende koopovereenkomst in handen heeft.

 

Wanneer is een koopovereenkomst nodig?

Bij de koop of verkoop van een woning is het verstandig om dit vast te leggen bij de notaris.

 

Wat kost een koopovereenkomst?

De kosten van een koopovereenkomst verschillen per notariskantoor. Akteportaal Nederland rekent voor de koopovereenkomst een all-in tarief zodat u achteraf niet voor verassingen komt te staan. De prijs van een koopovereenkomst bij Akteportaal is ….

 

Koopovereenkomst op laten maken

De voorlopige koopovereenkomst wordt in veel gevallen opgemaakt door de makelaar en vervolgens gecontroleerd en aangevuld door de notaris. Bij Akteportaal Nederland is het echter ook mogelijk dat de notaris de complete koopovereenkomst opmaakt. U kunt bij Akteportaal Nederland een koopovereenkomst aanvragen door de onlineformulieren op de pagina koopovereenkomst in te vullen. De dichtstbijzijnde Akteportaal notaris neemt dan binnen 24 uur contact op met u en handelt samen met u de aanvraag af.