< Wat is een koopovereenkomst?
04.06.2015 10:35 Leeftijd: 6 yrs

Wat is een verklaring van erfrecht?

Vaak lijkt het dat het overbodig is om na het overlijden een bezoek te brengen aan de notaris.


De vraag die dan vaak voor komt is: ‘Waarom heb je een verklaring van erfrecht nodig, als je weet dat er een testament is’. Voor veel mensen is het vaak een verrassing dat er nog een testament op is gemaakt wanneer diegene op het sterfbed ligt.  Je hebt bij het overlijden al veel aan je hoofd en de verklaring van erfrecht komt er ook nog eens een keer bij. Met deze verklaring van erfrecht kunnen de erfgenamen aantonen dat zij de rechtmatige erfgenamen zijn en daarmee recht hebben op het saldo wat er nog op de rekeningen staat. Zonder een verklaring van erfrecht kunnen banken in veel gevallen het saldo wat er op de rekening van de overledene staat niet uitkeren aan de nabestaanden.

 

Wanneer verklaring van erfrecht nodig?

Het regelen van een verklaring van erfrecht is niet bij elk sterfgeval nodig. Banken bijvoorbeeld vragen niet naar een verklaring in een aantal situaties. Zo vinden banken een verklaring van erfrecht niet nodig als er sprake is van een langstlevende partner zoals een echtgenoot/echtgenote of een geregistreerde partner. Verder is een verklaring van erfrecht niet nodig als er geen testament van de overledene is opgemaakt. Ook is er geen verklaring van erfrecht nodig als het saldo op de rekeningen minder dan €100.000. euro bedraagt. 

Wat kost een verklaring van erfrecht?

De kosten van een verklaring van erfrecht verschillen per notaris. De tarieven voor een verklaring van erfrecht zijn voor notarissen vrij. Akteportaal Nederland rekent voor een verklaring van erfrecht €450 euro. Het gaat hierbij om een all-in prijs, zo komt u achteraf niet voor verassingen te staan.

 

Verklaring van erfrecht op laten maken

Om een verklaring van erfrecht aan te vragen voert u eerst een aantal basisgegevens in de online formulieren van Akteportaal in. Vervolgens zal de dichtstbijzijnde Akteportaal notaris contact met u opnemen. Voor het op laten maken van de verklaring van erfrecht is de notaris een aantal gegevens en documenten nodig.